SCOPE – znanost spaja ljude

Naziv projekta: Znanost spaja ljude (eng. „SCOPE“ – Science Connecting People)Kodni broj: UP.04.2.1.06.0014Nositelj: FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacijePartneri: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Astronomsko društvo Višnjan, Udruga Profesor Baltazar, CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, Hrvatsko interdisciplinarno […]

Čitanje je važno, uključuje nas snažno

Nositelj projekta: Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić Partneri na projektu: Grad Karlovac, Udruga Carpe Diem Opći cilja projekta: Opći je cilj projekta da se ciljanim skupinama putem pokretne knjižnice kroz razvoj čitalačke pismenosti omogući ravnopravno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu zajednice na području Karlovačke županije. Specifični ciljevi projekta: nabava novog bibliobusa (pokretne knjižnice), kao […]

care@net

Care@net: zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi.

Osnovni cilj projekta CARE-A-NET je promicanje zapošljavanja, socijalnog uključivanja i unapređenja kvalitete života mladih koji izlaze iz alternativne skrbi – domova za djecu i mladež, odgojnih domova i udomiteljskih obitelji. Kroz projekt želimo:

  • poboljšati javne politike u području zapošljavanja, stanovanja i socijalnog uključivanja mladih koji izlaze iz alternativne skrbi
  • osnažiti mlade koji izlaze iz alternativne skrbi za održivo zapošljavanje i socijalno uključivanje.

Projekt se bavio komponentom unapređenja javnih politika koje se tiču mladih iz alternativne skrbi te su nastali zagovarački prijedlozi za područje obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i socijalnog uključivanja.

Kroz projekt je nastala mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi čije članice su potpisale Sporazum o suradnji – 10 organizacija civilnog društva, 6 ustanova socijalne skrbi i 5 mladih koji su odrastali u alternativnoj skrbi, složilo se da će i po završetku projekta Mreža nastaviti s aktivnostima u skladu sa svojim mogućnostima, a u pravcu usuglašene misije i vizije.

Udruga Carpe Diem kao partner na projektu je članica Care@Net zagovaračke mreže.

Godina: 2014.

Female Fronted Night

Glazbena manifestacija “Female Fronted Night” održava se povodom Međunarodnog dana žena, a nastupaju bendovi predvođeni ženskim vokalom. “Female Fronted Night” je prvi put održana 8.3.2012. godine u zagrebačkom klubu Hard Place. Nastupili su Agharti i Downcast Art.

Sljedeće godine na isti datum manifestacija se ponovno održala u Hard Place klubu uz nastup tri izvođača (Innergate, Downcast Art, Agharti).

Treće uzastopno održavanje donosi i najveće promjene za manifestaciju jer se po prvi puta održava u dva grada i unutar dva dana nastupa sedam izvođača. U karlovačkom klubu River Pub 7.3.2015. nastupaju Post-Coital Silence, Vikend Revolucija i Agharti. Dan kasnije, 8.3.2014. u zagrebačkom klubu Močvara nastupaju četiri izvođača – AngelSeed, Me As Well, Downcast Art i Žanamari & J’Animals.

Godina: 2012. – 2014.

[gallery link="file" size="medium" ids="735,736,737,738,739,740,741,742,743"]

Foto dani mladih

Foto dani mladih projekt je udruge Izvan Fokusa koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s njihovom zemljom. Uz to mlade priprema za njihov budući postao uvođenjem kategorije reklamne fotografije. Manifestacija se svake godine održava u drugom gradu, a program se razdvaja na natjecateljski i festivalski.

Specifičnost projekta je i u tome što fotografije nastaju očima mladih, a internetom i društvenim mrežama oni ih puno brže šire među vršnjacima. Projekt uz turizam i reklamnu fotografiju promiče fotografiju kao umjetnost te mladim fotografima pruža priliku da se dodatno upoznaju s njom, pokažu što znaju, međusobno razmjenjuju iskustva i nauče nešto novo. Uz završnu manifestaciju u trajanju od 4 dana gdje se fotografi natječu za titulu najboljeg, sastavni dio projekta su i izložbe fotografija diljem Hrvatske te radionice i predavanja u festivalskom dijelu programa.

Više o projektu: fotodanimladih.com.hr

Godina: 2013. – 2017.

[gallery link="file" size="medium" ids="745,746,747,748,749,750,751"]

KAbina

KAbina je karlovačka kulturno-glazbena manifestacija koja se održava svakog ponedjeljka te okuplja mlade glazbenike, književnike te kreativce.

Cilj KAbine promocija je hrvatskih mladih i (ne)afirmiranih umjetnika karlovačkoj publici kroz kulturno-umjetničke večeri. KAbina se održava već 5 sezone (5 godina) na razini Karlovca i ugostila je velik broj bendova i kantautora, književnika, fotografa i likovnih umjetnika iz Karlovca, Zagreba, Rijeke, Siska, Čakovca, Vinkovaca, ali i inozemne mlade umjetnike kroz projekte foto izložbi, na kojima su predstavljeni radovi autora sa svih kontinenata.

KAbinu organizira “Studio 8 – udruga za promicanje kulture i aktivnosti mladih” u partnerstvu s udrugama Carpe Diem i Izvan Fokusa, a održava se uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Karlovca i Turističke zajednice grada Karlovca.

Godina: 2013. – 2015.

[gallery link="file" size="medium" ids="753,754,755,756,757,758,759,760,761,762"]

KAoperativa

KAoperativa je savez udruga u području nezavisne kulture.

Okupljanjem u mrežu KAoperativa po prvi puta su se u Karlovcu okupile organizacije civilnoga društva koje se bave nezavisnom kulturom s ciljem unaprjeđenja uvjeta za rad i razvoj lokalne nezavisne kulturne scene. Uz to, ovim putem se kontinuirano pozivaju i potiču građani na uključivanje u život zajednice i to na način da prate, izvješćuju, komentiraju i daju prijedloge za unaprjeđenje stanja na lokalnoj razni, prvenstveno za kulturna i društvena pitanja.

Želja nam je da se lokalna samouprava odazove i zajedno s građanima i gradskim tvrtkama radi na otklanjanju i unaprjeđenju konkretnih situacija. Na ovaj način građani prestaju biti promatrači, već se i aktivno uključuju u razrješenje problema u zajednici.

Misija KAoperative je povezivanje i djelovanje na unaprjeđenju položaja organizacija civilnoga društva koje djeluju u području nezavisne kulture u materijalnom (prostor, oprema, financije) i programskom smislu, te ostvarivanje boljih uvjeta za rad i razvoj nezavisne kulturne scene u Karlovcu uz utjecaj na kulturnu politiku, prijenos primjera dobre prakse te povezivanje s ostalim mrežama, udrugama i inicijativama u Hrvatskoj i šire.

Godina: 2013. – danas

[gallery link="file" size="medium" ids="764,766,768,765,767,769"]

Ljubičice u školama

“Ljubičice u školama” je međunarodni projekt Karlovačke županije i regije Taurage iz Litve. To je zajednički projekt prevencije nasilja u školama s partnerima; školama, vrtićima, pedagoškom akademijom i udrugom Carpe Diem koja sudjeluje u sličnim aktivnostima zajedno sa litvanskom regijom.

Cilj projekta je izrada priručnika o prevenciji nasilja u školama koji je izrađen kroz dvogodišnje razdoblje u radu stručnjaka i pedagoga te roditelja i djece na konferencijama i radionicama u Litvi i Hrvatskoj.

Projekt je realiziran kroz dvije međunarodne konferencije i dva studijska posjeta u Karlovcu i Taurage (Litva), dječji kamp te izradu priručnika za rad s djecom i mladima u školama.

Godina: 2011. – 2013.

[gallery link="file" size="medium" ids="771,772,773,774"]

Non-formal education for next generation

NON-FORMAL EDUCATION FOR NEXT GENERATION je partnerski projekt 5 organizacija iz Poljske, Francuske, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske s ciljem poboljšanja kvalitete rada s mladima na lokalnoj i međunarodnoj razini koristeći neformalnog obrazovanja.

Projekt je okupio 20 mladih i osoba koje rade s mladima dajući im priliku da otkriju i eksperimentiraju s novim metoda neformalnog obrazovanja. Putem neformalnih metoda rada (uloga igre, simulacije vježbi, peer to peer edukacija, radionica, debata …) sudionici su dobili nova znanja i vještine koja će moći primijeniti u svom daljnjem radu, razmijenili su iskustva te je uspostavljenja daljnja suradnja.

Godina: 2014.

[gallery link="file" size="medium" ids="776,777,778,779,780,781,782,783,784,785,786,787"]

PickUP Music Festival

PickUp Music Festival glazbeni je festival koji već dvije udruga Izvan fokusa organizira u Karlovcu, a u sklopu kojeg je već nastupilo gotovo 40 raznih bendova. Osim klasičnoga koncertnog programa kojeg svake godine posjećuje gotovo 2.000 posjetitelja u programu festivala su i razne edukacije o glazbi. PickUp Music Festival predstavlja neafirmirane glazbenike, plesače, fotografe, filmaše i likovnjake iz Karlovca i drugih hrvatskih gradova. Okosnica festivala trodnevni je večernji glazbeni program.

Festival osim glazbenog progama nudi i broje druge sadržaje poput glazbenih radionca, filmskih radionica, glazbeno-plesnih performansa, fotografskih radionica, likovnih radionica… Za vrijeme trajanja ovog festivala možete na zanimljivim gradskim lokacijama pogledati i razne izložbe od kojih su posebno atraktivne one noćne, koje na sasvim osobit način oplemenjuju gradske prostore. Festival je prije svega odlično mjesto za druženje mladih, ali i svih onih koji se mladima osjećaju.

Godina: 2014.

[gallery link="file" size="medium" ids="790,791,792,793,794,795,796,797,798,799,800,801,802,803,804,805,806"]