Studijski posjet u Novom Sad-u, Srijemskim Karlovcima, Somboru i Šabcu

Od 26. veljače do 1. ožujka bili smo u studijskom posjetu Centrima za mlade i udrugama koje rade s mladima u Novom Sad-u, Srijemskim Karlovcima, Somboru i Šabcu.

U Novom Sadu posjetili smo Savez udruga OPENS u njihovom Centru za mlade. Nevjerojatan prostor od 950 mu kojem smo imali prilike vidjeti konferencijske dvorane, savjetovalište, klub za mlade i coworking prostore. Uz razgledavanje omladinskog centra uspijeli smo i izmjeniti naša iskustva u radu s mladima.

U Srijemskim Karlovcima ugostila nas je neprofitna udruga „Pokret Gorana Vojvodine“ koja vodi Ekološki Centar Radulovački. Udruga postoji od 1960. i radi na održivom razvoju, u lokalnoj zajednici i šire, kao i na zagovaranju i javnom zastupanju na svim razinama.

U Somboru smo se upoznali sa Somborskim edukativnim Centrom, udrugom koja radi na unaprijeđenju položaja djece, mladih i marginaliziranih skupina. Zgrada Centra je trenutno u izgradnji, ali nakon posjeta sigurni smo da će veliki potencijal prostora SEC itekako ispuniti.

Po putu natrag stali smo i u Šabac i posjetili udrugu Svetlost koja razvija poduzetničke sposobnosti i kapacitete mladih, ali dotiče i durge teme važne mladima poput: održivog razvoja, tolerancije, nenasilne komunikacije, uključivosti i brojne druge. Obišli smo i njihov prostor Centra i Info Centra za mlade gdje smo imali priliku čuti više o kontekstu rada s mladima u Srbiji.

U svega par dana puno smo vidjeli i naučili i vratili se natrag s novim idejama i poznanstvima.

Svakako toplo preporučamo da ako se ikad nađete u blizini da posjetite sve ljude i udruge koje smo spomenuli, i zbog njihovog iskustva i domišljatosti u radu, kao i zbog ugodnih razgovora uz kaficu.

Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost udruge Carpe Diem.