Zgotovljujemo online edukaciju o životu u svemiru

Partnerski konzorcij projekta „STEM u oblacima“ privodi kraju izradu online edukacije koja će se sastojati od pet lekcija na temu života u svemiru. Online edukacija će polaznicima ponuditi nova znanja o ljudskoj aktivnosti u svemiru, ali i o svemiru općenito. Kroz zanimljive lekcije polaznici će usvajati sljedeće teme:

Kroz zanimljive lekcije polaznici će usvajati sljedeće teme:

  1. Uvod u astrobiologiju: Astrobiologija se bavi proučavanjem nastanka, evolucije i raširenosti života u svemiru, a ova lekcija pruža mogućnost upoznavanja s pojmom astrobiologije i svime što ona obuhvaća. Polaznici će kroz ovu lekciju naučiti kako je nastao život na Zemlji, kako proučavati evolucijske odnose između vrsta te kako je podijeljen živi svijet na Zemlji.

  1. Međunarodna svemirska postaja: polaznici će se u ovoj lekciji upoznati s najvećom strukturom koju su ljudi ikada poslali u svemir – golemim svemirskim laboratorijem koji kruži oko Zemlje. Kroz lekciju će učenici steći nove informacije o tome što je međunarodna svemirska postaja, koja je njena svrha, kako ona izgleda i kako se u njoj živi.
  2. Prilagodbe organizama: kroz ovu lekciju će polaznici proći kroz niz prilagodbi koje organizmi imaju za život u različitim uvjetima na Zemlji, a zatim će znanje o prilagodbama iskoristiti za kreiranje vlastitog organizma koji bi potencijalno mogao preživjeti u uvjetima na Marsu.
  3. Etičnost ljudskog djelovanja u svemiru: polaznici će učiti o etičkim pristupima ljudskog djelovanja u prirodi, posljedicama dosadašnjeg ljudskog djelovanja u svemiru te o budućnosti ljudskih radnji. Polaznici će učiti o pojmovima kao što su ekocentrizam i antropocentrizam te će promišljati o Marsu kao „rezervnoj Zemlji“. Također, polaznicima će se predstaviti i pojam svemirskog otpada koji je posljedica ljudske aktivnosti u svemiru.
  4. Uvod u svemirske tehnologije: lekcija u kojoj će se polaznici imati priliku upoznati s detaljima nekih od Svemirskih tehnologija. Lekcija obrađuje teme satelita, navigacije u svemiru, komunikacijskih tehnologija te napajanja svemirskih letjelica.

Projekt „STEM u oblacima“ prijavljen je na javni poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ (UP.04.2.1.11) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od 17. lipnja 2022., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 464.562,46 HRK , , od čega bespovratna sredstva iznose 100% (udio Europskog socijalnog fonda 85%, a Državnog proračuna Republike Hrvatske 15%).

Nositelj projekta STEM u oblacima je Centar tehničke kulture Rijeka, a projektni konzorcij sačinjavaju Astronomsko društvo Višnjan, Bioteka – Udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, FabLab – udruga za promicanje digitalne fabrikacije.

Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.
Sadržaj web objave je isključiva odgovornost Centra tehničke kulture Rijeka.