Predstavljen projekt “Čitanje je važno, uključuje nas snažno”

Dana 7. prosinca 2021. godine u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, održana je prva tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen EU projekt “Čitanje je važno, uključuje nas snažno” UP.02.1.1.15.0076.

 Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz javni poziv “Čitanjem do uključivog društva” u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 3.528.118,32 kuna. Sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85%, odnosno 2.998.900,57 kuna, a sredstva Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske iznose 15%, odnosno 529.217,75 kuna.

Nositelj projekta je Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, a partneri u provedbi su Grad Karlovac i Udruga Carpe Diem iz Karlovca u vremenskom periodu od 16. rujna 2021. do 15. rujna 2023.
Opći cilj projekta je omogućiti ciljanim skupinama, kroz razvoj čitalačke pismenosti, ravnopravno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu zajednice na području Karlovačke županije putem pokretne knjižnice.

Posebni cilj je dostupnost čitalačkih programa i materijala osobama izvan mjesta boravka/stanovanja te je projektom planirana nabava bibliobusa koji će pružati usluge pokretne knjižnice na području cijele Karlovačke županije, s naglaskom na obilazak ruralnih područja koja čine veliki dio županije. Novi bibliobus zadovoljit će sve standarde suvremene pokretne knjižnice, od knjižničnog fonda (tiskanog i u e-obliku), multimedije, do ergonomske prilagođenosti  prostora.

Na konferenciji je predstavljen projekt te njegovi sadržaji i ciljevi. Također, predstavljene su aktivnosti te njihovi očekivani rezultati. Projektom i aktivnostima biti će obuhvaćene tri skupine: stariji od 54 godine koji će sudjelovati u čitateljskim klubovima, osobe s invaliditetom sudjelovat će u čitateljskim radionicama “Kockice pričalice” te mlađi od 25 godina za koje su planirane radionice kreativnog pisanja, kvizaška natjecanja na temu književnosti, čitateljski debatni klub “OBrani knjigu” te književni susret s hrvatskim književnicima.

Sve informacije o projektu i aktivnostima mogu se pronaći na web stranici https://ka-bibliobus.eu/ .