DiscoverEU 2021.

DiscoverEU, inicijativa Europske unije koja omogućava osamnaestogodišnjacima da putuju željeznicama Europe besplatno, opet je otvorena nakon dvije godine! Budući da prethodne dvije godine nije bila otvorena zbog COVID19 pandemije, ove godine se za putne propusnice mogu prijaviti svi u starosti od 18 do 20 godina. Za mlade iz Hrvatske namijenjeno je ukupno 500 propusnica stoga požuri i pročitaj upute u nastavku teksta te se prijavi kako bi i ti osvojio besplatnu putnu propusnicu!

Što je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Možeš se prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.

Inicijativa DiscoverEU osamnaestogodišnjim građanima EU-a nudi mogućnost putovanja na kojem će iskusiti slobodu kretanja Europskom unijom, otkriti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.  

Iznimno se u ovom krugu mogu prijaviti i mladi koji su ispunjavali uvjete za sudjelovanje u dva kruga održana 2020., otkazana zbog pandemije bolesti COVID-19.

Kad se održava sljedeći krug?

Od prvog kruga u lipnju 2018. putnu propusnicu osvojilo je gotovo 70 000 mladih. Sljedeći krug održava se od utorka 12. listopada 2021. u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu do utorka 26. listopada 2021. u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Na taj dan na stranici će se pojaviti gumb za prijavu. 

Da biste se mogli prijaviti, morate ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. (uključujući te datume)
  • u trenutku donošenja odluke o dodjeli imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije
  • unijeti točan broj osobne iskaznice ili putovnice u obrazac za prijavu na internetu.

Zatim morate sudjelovati u kvizu (ako se niste prijavili kao član grupe).

Dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. ožujka 2022. i 28. veljače 2023.  

Mladima koji zbog invaliditeta ili zdravstvenih problema imaju poteškoća s putovanjem pružit će se pomoć i podrška kako bi mogli sudjelovati u inicijativi DiscoverEU. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanje C.13.

Mogu li putovati s prijateljima?

Naravno! To ovisi o tebi. Dobitnici mogu putovati sami ili u grupu dodati do četiri prijatelja, ako ispunjavaju navedene uvjete. Oni se mogu prijaviti s pomoću tvoje šifre prijave. Za više informacija pročitaj odgovor na pitanja od B.5 do B.11.

Možeš organizirati susrete i isplanirati zajedničko putovanje s drugim putnicima koji sudjeluju u inicijativi DiscoverEU! Dobro mjesto za to je grupa DiscoverEU na FacebookuPridruži joj se i popričaj s drugim sudionicima.

Podijeli svoja iskustva 

Kao ambasadora inicijative DiscoverEU pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka ili Twittera. Ne zaboravi ih označiti s #DiscoverEU! Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili za lokalnu zajednicu. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade. 

Želim znati više!

Zanima te više o prethodnim krugovima prijava? U informativnom članku o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

Više detalja i pitanja na: https://europa.eu/youth/discovereu_hr

Tekst preuzet sa stranice: europa.eu